Nyheter innen leiebil-bransjen

Nyheter innen leiebil-bransjen

Å leie bil gir frihet og mange muligheter når du er på ferie eller bare trenger en bil for å komme deg til et sted. Noen velger også å ikke ha bil selv, og heller leie bil når de trenger en bil. De tradisjonelle bilutleieselskapene har møtt konkurranse fra bildelingstjenester som Nabobil.no, hvor du rett og slett leier en annen privatbil. Tanken er den samme som med Airbnb, hvor du leier ut private hjem. Skal du leie bil er det lurt å sjekke ut flere tilbydere.

  • Fordeler med leiebil på ferie
  • Frihet til å kjøre hvor man vil

Mange tilbydere

Det er mange tilbydere på leiebilmarkedet. Den meste kjente er kanskje Avis, som leier ut biler på så godt som hele kloden. Det er også en del aktører som bare har som formål å tilby biler fra flere selskaper, og megle den forhåpentligvis beste prisen for deg. Eksempler på denne type tjenester er Holiday Auto og Rentalcars. Eksempelvis reklamerer Holidays auto med 30 000 hentesteder over hele verden. Utleieselskapet Avis kan «kun» skilte med 5 000 utleiesteder med et nettverk av utleiesteder i 170 land.

I år kom det nye regler for leiebiler i Europa, og de største bilutleiefirmaene har endret måten de oppgir sine priser på. De som leier bil skal ikke oppleve overraskelser når de leier bil. Det har alltid vært vanskelig å finne ut hva en leiebil egentlig koster, siden man må forholde seg til masse forskjellige vilkår som kjørelengde, avbestillingsregler, forsikring osv. Nå skal totalprisen oppgis på en mer ryddig måte, slik at man får totalprisen inkludert alle skjulte kostnader når man leier bil.

Fem leiebilselskaper er med

Så langt er fem av de store selskapene med på å gjøre de endringene i avtalevilkårene som forbrukermyndighetene har krevd. Disse er Avis, Europcar, Enterprise, Hertz og Sixt. Disse skal nå tilby enklere vilkår og kontrakter, slik at de blir enklere for de som skal leie bil. Vårt eget forbrukertilsyn har sammen med andre europeiske forbrukermyndigheter og EU-kommisjonen krevd at selskaper som driver med bilutleie skal endre praksis. Man regner med at når de fem største selskapene er med, vil også alle andre leiebilselskaper tilpasse seg disse reglene etter hvert.

Mange velger å benytte sider med selskaper som innhenter tilbud fra flere selskaper, slik at man kan sammenligne tilbud fra flere selskaper. Dette er ofte praktisk, siden disse selskapene har avtaler med leiebilselskaper i veldig mange land. Holiday Autos ble nevnt tidligere i artikkelen. Det var det første selskapet som begynte med dette i Europa, noe de gjorde allerede i 1988. De var tidlig ute med å skryte av å levere et tilbud om leiebil med alt inkludert, noe som skulle gjøre det trygt å leie bil gjennom dette selskapet.

Bildeling

Dele-økonomien har også kommet til leiebilbransjen, og leiebilselskapene har nå fått en konkurrent som de kanskje ikke hadde tenkt på for noen år siden. Med dagens nettløsninger er det enkelt å lage et system hvor privatpersoner kan leie ut bilen sin. Dette har ført til at nabobil.no har blitt en stor suksess. Privatbiler står ofte stille store deler av døgnet, og ofte dager og uker i strekk. Nabobil har åpnet muligheten for at du da kan leie ut bilen din, og tjene noen kroner på den.