Bilutleie i Riga
- En blanding av mange ulike bakgrunner
- Russiske kirker og sovjetisk arkitektur
- Tysk gamleby og svensk påvirkning
- En matkultur som er det beste fra alle verdener
- Lavt prisnivå
Riga har på grunn av sin nærhet og sitt prisnivå blitt et av nordmenns mest populære reisemål, og det er ikke rart. Likevel synes vi at mange ikke utnytter mulighetene området gir, særlig det veldig vakre og interessante omlandet. Latvia er et lite land, og om du tar en liten tur ut av byen vil du i løpet av veldig lite tid kunne lære mye om et land mange vet lite om.
Riga ble på 1200-tallet grunnlagt av tyske korsfarere som kom til området for å spre
kristendommen til hedningene med makt. Senere var det svenskene som i lang tid investerte mye militærmakt i å ha kontroll over området, og som handelsby ved sjøen var det alltid svært mange tyskere i byen. Derfor er byens historie først og fremst nordisk. Blant annet derfor regnes Latvia, Litauen og Estland nå som nordiske land.
Moderne russisk innflytelse
Selv om byens røtter må hevdes å være nordiske, er det ikke til å komme vekk fra at byen i moderne tid har blitt sterkt preget av å være under russisk og sovjetisk kontroll. En skal ha respekt for at nesten 40 % av Rigas innbyggere er å anse som etniske russere, mens etniske latviere utgjør litt mer enn 40 %. Dette preger Riga som en by som også har russisk atmosfære.
Det mest tydelige tegnet på den russisk-tilknyttede fortiden er seiersmonumentet til minne om Sovjetunionens seier over Nazi-tyskland, som kan besøkes i seiersparken. Latvias rolle i andre verdenskrig er enormt komplisert, og det som er sikkert er at de prøver å fortelle dere en historie om klare helter og skurker ikke forteller hele historien. Seiersparken forteller en side av historien, og det er et like godt sted å begynne som noe annet.
Gamlebyen
Mindre kontroversiell er gamlebyen. Mens den moderne byen har russisk påvirkning føler en her at en kunne vært i en mindre tysk by. Her er også muligheten til å prøve latviske spesialiteter, og du kan merke byens russisk-nordiske impulser på tallerkenene og i glassene. For sistnevntes del betyr det at dere kan forvente utmerket kvalitet på både øl og vodka. Prøv begge typer drikke med tradisjonell snacks ved siden av! Noen gloser:
- Alus – øl
- Degvins – vodka
- Zivs – fisk
- Gala – kjøtt
- Vins – vin
- Sveiki – hei
- Paldies – takk
- mes esam no Norvegijas – vi er fra Norge
Folkemuseet
En god grunn i seg selv til å leie en bil for å reise litt ut av Riga er det latviske folkemuseum, et stort og flott utendørs folkemuseum. Dette museet handler om noe som fort kan forsvinne i Riga, nemlig det latviske. I likhet med de baltiske naboene var latvierne fram til sovjettiden et bondefolk som det bodde få av i byene. Det er dermed her du ser den virkelig latviske kulturarven.
Salaspils
En halvtimes kjøring ut av Riga finner vi Salaspils Krigsmuseum, som også er veldig vel verdt et besøk. Dette var en av de mindre konsentrasjonsleirene som tyskerne hadde så mange av under andre verdenskrig, og her kan man se hvordan jøder og politiske fanger ble behandlet på denne tiden. Sammen med det store utendørs folkemuseet er Salaspils et godt argument for at du bør ta deg tid til leie en bil i Riga.
Shopping
Men Riga er selvsagt mye mer enn historiske monumenter og steder. En av de beste grunnene til at byen har blitt så populær er shoppingmulighetene den gir. Dra for eksempel til «Taste Latvia». Ikke la navnet lure deg – dette handler om mote og interiør, ikke om mat. Og nettopp disse to tingene er blant det Riga virkelig har slått seg opp med i dette årtusenet. Dra også til kjøpesenteret Stockmann.
Massevis av flyruter
Til Riga er det virkelig ingen mangel på flyruter, og hvis du bor i nærheten av en norsk internasjonal flyplass har du garantert god dekning til Riga. Byen er billig nok i seg selv, men den store mengden billigselskaper som flyr dit gjør også reisen potensielt veldig billig – med Ryanair eller WizzAir flyr du for bare noen hundrelapper, og når du er på flyplassen er det lett å plukke opp en billig leiebil.